torsdag 29 september 2011

Igelkottens elegans, citat del 2

Jag har förvisso haft semester och varit bortrest en vecka i varmare land, men mer om det vid ett senare tillfälle. I detta inlägg vill jag bara dela med mig av ett par citat till ur den mysiga lilla boken Igelkottens elegans. Håll till godo.

"Som alla vet misslyckas diplomatin alltid när maktkampen är jämn. Man ser aldrig en starkare part acceptera den svagares diplomatiska förslag."

"Leva, äta, föröka sig, utföra den uppgift man är född till och dö: det är meningslöst, det är sant, men det är så det är. Det är arrogant av människor att tro att de kan betvinga naturen och undgå sitt öde som biologiska varelser... och de är blinda för grymheten och våldet de utövar i sitt eget sätt att leva, älska, föröka sig och kriga mot sina likar..."

"Människans strävan efter mening och skönhet är ju knappast något tecken på att hon är ett högre stående väsen, som fjärmat sig från det djuriska och försöker motivera sin existens genom andlig förkovran, utan kan tvärtom ses som ett skarpslipat vapen i syfte att uppnå materiella och triviala födelar. Och om vapnet blir ett självändamål beror det helt enkelt på vårt artspecifika nervsystem, som skiljer oss från de andra djuren och förser oss med en effektiv överlevnadsstragei - den mänskliga intelligensen - varigenom vi också har förmåga till komplexitet utan grund, tankar utan innehåll, skönhet utan funktion. Det är som ett datavirus, en onödig konsekvens av hjärnbarkens intrikata struktur, en pinsam avvikelse där alla tillgängliga resurser missbrukas å det grövsta."

Det finns mycket att njuta av i Igelkottens elegans om man gillar den typen av bok. Jag tackar min svägerska som gav mig den i samband med lilla A:s födelse, och beklagar samtidigt att jag inte kommit mig för att läsa den förrän nu.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar