tisdag 6 september 2011

Agent Smith, du har rätt

För ett tag sen såg vi den här filmen i sin helhet här hemma. Jag rekommenderar den för den som inte sett den, se trailer på bifogad länk.

Home

Den är vacker och underbar, vyerna fantastiska och förtrollande. Och allt detta finns, alldeles intill, i ett land nära dig i en värld som är så liten att du kan vara på vilken plats som helst inom ett dygn.
   Men, det är ju aldrig så enkelt. Jag är ingen miljöaktivist och gör förmodligen tusen direkt miljövidriga val varje vaken sekund. Så ibland får man vibb och vill rädda världen, men... efter att ha sett denna film vet det sjutton om man kan. Som vanligt är det girighet och makt som är boven, inte den enskildes val i vardagen. Girigheten och makten ser till att den enskilde inte har så mycket val.

Jag tänker på filmen Matrix, detta epos, och på Agent Smiths replik:  "I'd like to share a revelation that I've had during my time here. It came to me when I tried to classify your species and I realized that you're not actually mammals. Every mammal on this planet instinctively develops a natural equilibrium with the surrounding environment but you humans do not. You move to an area and you multiply and multiply until every natural resource is consumed and the only way you can survive is to spread to another area. There is another organism on this planet that follows the same pattern. Do you know what it is? A virus. Human beings are a disease, a cancer of this planet. You're a plague and we are the cure."


I rest my case, på något sätt. Det finns inget mer att tillägga. Människan är en märklig varelse som oroväckande ofta verkar vara oförmögen att se sitt eget bästa. Planen för överlevnad är så kortsiktig att den leder till undergång. Vi fungerar precis som ett virus. Hinner vi glida från Matrix till Star Trek innan det är för sent? Hinner vi lösa problemet med att åka till andra världar för att ta över även där innan vi helt gjort slut på resurserna här? 


Jag har ett boktips för den som, liksom jag, ägnar tankar åt detta håll. Läs serien Rama av Arthur C Clarke/Gentry Lee. Där får människan chansen att börja om på nytt, ett nytt Eden om man så vill, med all den kunskap vi har idag. Första delen ger förutsättningarna för fortsättningen men är lite seg. Håll ut, för sen blir det åka av från del 2. Och du, låt mig veta vad du tyckte...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar