lördag 29 juni 2013

INTJ och egentid

Den påläste här på Lyran vet att jag är en introvert person. De som träffat mig ytligt och sett mig sitta och vara grov i mun och skämta kring ett fikabord, tycker nog att det känns avlägset att jag skulle vara introvert, men så är det alltså. Introvert är inte detsamma som att vara blyg. Introvert är snarare att föredra att vara för sig själv eller i små sociala sammanhang framför större, vilket kan dränera oss på energi. Men det är inte så att vi inte fungerar på fester och bröllop och allt vad det är, men vi blir trötta av det. Det är slitsamt. Och för oss oftast rätt ointressant.
   Det finns hur mycket som helst att läsa om introverta personligheter. www.introvert.se är en bra sida som kort sammanfattar vad det handlar om.
   Vi lever idag i ett samhälle där den extrovertes egenskaper ses som normen. Man ska ha tusen järn i elden, alltid på G, vara därute och ta för sig, inte missa något. Framåt uppåt, den ständiga devisen.
   Den introverte fungerar inte riktigt så. Ofta kan vi i såna sammahang känna oss väldigt utanför, förbisprungna och missförstådda. Det är vi som under uppväxten skyllt på mamma för att slippa gå med ut och leka. Det är vi som finner förfesten otroligt mycket mer intressant än turen på stan efteråt. Vi undviker att ha kalas.

Länge trodde jag att jag var missanpassad, tills jag började läsa mer om introverta personligheter. Vi är förvisso minoritet, men vi uppskattas ändå utgöra ca 25-30 % av befolkningen. Det är rätt många måste man säga. Och vi har olika stora problem att passa in, beroende på var längs skalan introvert-extrovert vi befinner oss.

För ett par år sen hittade jag boken

 
 
som hjälpte mig att förstå en hel del om sakernas tillstånd. Det var en lättnad att förstå att en introvert personlighet inte är en sjukdom att bota utan ett sätt att vara. Perioder då jag mått dåligt och känt utanförskap har jag tidigare gått hos allsköns terapeuter och hoppats att de skulle hjälpa mig bli av med olustkänslan jag ständigt bär mig, känslan av att jag inte verkar förstå grejen, att jag är utanför, att jag, som jag ibland uttryckt saken, befinner mig i glaskupan. Alienation. Om det här hade blivit mer känt och mer accepterat tror jag det är många som skulle kunna släppa sin antidepressiva medicin. Så var det för mig. Jag lär inte vara ensam.

Jag kommer att återvända till det här med att vara introvert i andra inlägg. Det är ett stort och brett ämne, något som tål att skrivas om.

Det här inlägget ska handla lite om hur det är att vara introvert och förälder i dagens samhälle, något jag nog kan anses veta en del såsom varandes 4-barnsmamma.
   För ett tag sedan snubblade jag över följande insändare. Den är skriven av en förskolelärare och i sig är det självklart såväl läsvärt som tänkvärt.
Hela insändaren kan du läsa här:

Ta vara på tiden med era barn

Några av de viktigaste styckena klipper jag in nedan.

"Vi läser dagligen insändare från er föräldrar om ert missnöje om hur ni får lämna era barn på förskolan och krav på mer vistelsetid på förskolan.
Vad har hänt? Varför vill ni inte ta vara på tiden tillsammans med era barn? Helt plötsligt är egentid ett ord man hör och läser om ständigt. Vem har egentid den dagen man bestämmer sig för att skaffa familj? Varför skaffar ni barn om ni inte vill vara tillsammans med dem och ta vara på den korta tid då de är små?
Man måste väl ändå begripa att skaffa barn innebär en stor förändring i livet, att man måste sätta någon annan än sig själv främst och att egentid kommer i sista hand?"


Jag vet inte vem/vilka denna text vänder sig till, men jag kan misstänka att den som skrivit denna insändare inte är introvert. Jag blir irriterad. Vi har våra barn, 3 och 2 år gamla, på förskolan trots att jag är föräldraledig med minsta syskonet. Och vi har mer tid än de 15 timmar som erbjuds. I första hand har vi mer tid för att jag jobbar en del. Men det är också så att jag hellre jobbar en del av tiden än är hemma helt och hållet, alla veckans dagar, med 3 barn under 4 år. Att ha social interaktion, ens med mina egna barn, dygnet runt och hela tiden, nöter ner mig, sliter på mig, förintar mig. Mina synapser bränns upp. Och då kan jag säga att jag blir direkt olämplig som förälder.
   Och nej, det handlar inte om att jag inte förstår att livet förändras när man skaffar barn. Tack, idiotförklara mig inte. Jag är nog snarare en som väldigt ofta tänker efter före. Mina barn har inte hindrat mig en sekund från att åka till gymmet eller fika med kompisarna eller vad det är nu tänkt att man ska ägna sin egentid, som upprepas i insändaren flera gånger, åt. Jag gjorde inte sånt innan jag fick barn heller.
  
Man kan kanske dryfta frågan om jag i såna fall kan anses vara en olämplig förälder över lag. Att introverta av min typ (det finns såklart flera olika sorters introverta, med olika styrkor och svagheter) inte borde ha barn. Vi kommer inte iväg ut och upplever saker varje dag, vi har inte fullspäckat schema med stora sociala sammanhang. Det dränerar mig. Jag orkar inte. Mina barn får en arg och trött mamma som bara skäller och är sur.
   Jag är inte typen som gör kor av kottar eller gör egna studsbollar. Jag är dålig på att leka. Pyssla. Knappt har jag tålamod att läsa saga.

Med andra ord, egentid för mig är essentiellt. Det handlar inte om att sätta mig själv i första rummet, utan om att ha orken att sätta barnen i första rummet. I alla tider har föräldrarna fått avlastning emellanåt med barnen. För längesen fanns far- och morföräldrar oftast i närheten, eller t o m i samma hus. Fram till för några årtionden sen fanns andra mammor hemma samtidigt med flera barn och kunde avlasta då och då, om än bara för att man skulle kunna gå till tvättstugan själv. I min värld är det egentid, mer märkvärdigt än så är det inte. En stunds andrum.   
   Idag är man så ensam med barnen en så stor del av tiden. Och det är väl därför denna uppsjö av aktiviteter tillkommit: babysim, babyrytmik, öppna förskolan... Men för en sån som jag är en sån aktivitet en mental våldtäkt.

"Förskolan kan aldrig ersätta familjen. Barnen missar ingenting av värde på förskolan som ni inte skulle kunna erbjuda dem hemma!"

Jo, det gör de. Bara häromveckan fick jag nöjet att se mina tjejer delta i en liten musikal som förkolan övat in. Tro mig, i den här familjen slänger vi inte ihop en liten musikal över en helg. Och stoltheten och glädjen i 3-åringens ögon där hon stod på den lilla scenen... Obetalbart. Det, och mycket annat, hade hon missat om hon hade varit hemma istället. Hon är ledsen när det är helg och förskolan är stängd.  

 "Börja ta ert ansvar som föräldrar och njut av tiden då era barn är små!"

Mitt sätt att ta ansvar är att ta ansvar för alla inblandade och hela situationen. Även mig själv. För att orka med trotsperioder, matlagning, vaknätter, hämtning och lämning vid skola och fritidsaktiviteter och allt annat med 3 barn under 4 år och en 10-åring, behöver jag en stulen timme här och där, där jag för en kort stund inte är den som äger hela problemet, den som måste vara först på plats. Där jag kan stänga av och stirra ut i tomma intet en sekund, sitta på hela stjärten och låta axlarna vara i axelhöjd. Kanske slumra en stund i soffan. Kanske till och med hinna längta efter barnen en minut.
   Då har de den bästa mamman. En mamma med tålamod och lugn och en oändligt stor famn. Och då kan vi tillsammans njuta mest av denna underbara tid när barnen är små.

fredag 28 juni 2013

Så vill jag att mina döttrar ska se ut

Vad har hänt med fru Sträng, kan man undra. Girl Power, feminism, jämställdhet. Ingen ände. Jag verkar ha kommit in i ett stim med inlägg som berör dessa ämnen. När Fan blir gammal blir han religiös, antar jag.

Jag hittade en artikel/blogginlägg eller vad sjutton det nu är. Länken till hela texten får du här:
http://www.rolereboot.org/life/details/2013-06-how-i-want-my-daughter-to-look

Det är en text om en kvinna som fick panik när hon insåg att barnet hon väntade var en flicka och inte en pojke. Inte så att hon inte ville ha en tjej, utan bara det att hon hela tiden föreställt sig sitt barn som pojke. Såsom det kan vara ibland. Jag vet precis, tänkte likadant med mitt första barn. Det är klart det är en kille, liksom. Värdeneutralt.
   Hennes panik bottnar sig snarare i hur hon ska klara av att fostra en flicka under rådande omständigheter i samhället. Med den skeva mediebilden av hur en kvinna ska vara och framför allt hur hon ska se ut.
   Hon får panik över att dottern skulle se ut som hon själv. Jag kan identifiera mig i det också. Jösses, liksom. Ska hon behöva gå igenom samma självförakt i förhållande till sin spegelbild? Men så tänker hon en gång till. Och det finns hopp. Som tur är. "I know that she will not be me, even though she is inside my body right now. She will be this complete other person. But maybe, just maybe, she will rock these genes I’ve given her. Maybe she will take them farther than I ever could. Maybe she won’t give a shit."
  Heja heja, tänker jag. Och jag klistrar in, rakt av, hennes önskan hur hennes dotter ska se ut.

I hope that she will look comfortable in her body
I hope that she will look happy
I hope that she will look like she can be bold when she wants to
I hope that she will look like she’s wearing clothes that she likes to wear
I hope that she will look like she’s taken the time to get to know herself
I hope that she will look like she laughs whenever she thinks something is funny
I hope that she will look like she has a pretty good idea where she’s going
I hope that she will look like she can forgive herself
I hope that she will look like she has plenty of fun
I hope that she will look like she isn’t afraid
I hope that she will look exactly like herself



Jag håller med så att jag kan gråta. Så är det, mina barn. Ta den skruvade och sjuka mediebilden av vad en tjej ska vara och hur hon ska se ut och kör upp den i kvinnoförtryckets alla upptänkliga analer. Put on your shitkickers and kick some shit

måndag 24 juni 2013

Varför håller man på?

Ibland undrar man vad man håller på med. Vissa dagar tycker jag inte att jag gör annat än skäller från morgon till kväll. Jag stönar högljutt, himlar med ögonen, förhandlar, fjäskar, förfärar.
   Jag drar i armar på barn som försöker springa ut i pyjamasen, håller isär barn som råkat i luven på varandra, höjer helvetesrösten åt barn som leker med dörren och skriker ilsket: "ni kan skada er, sluta genast!!!"
   Jag trugar, fintar, lockar och pockar med barn vid matbordet. när de inte vill, skriker jag förtvivlat åt dem och inser att jag kommer få en eländig kväll eftersom båda egentligen är hungriga. men ändå vill jag inte ge efter och ge dem flingor istället för mat. Lika envis jag på nåt sätt.
   Vissa dagar hinner jag knappt dra efter andan förrän det är dags att lossa nästa salva mot trotsig 2- och/eller 3-åring.
   Vissa dagar är jag helt övertygad om att barnen hade haft det bättre om de växte upp hos en annan mamma. En med tålamod och en pedagogisk superkraft. Som säkert alla andra mammor i hela världen har i överflöd.

Så, häromdagen, när jag nästan var hes av gapande och morrande här hemma, pratade jag i en stund av lugn med sonen.
   "Usch, vad jag blir arg på dem ibland", sa jag. "Det är inte roligt. Jag känner mig som världens argaste mamma. Jag kommer ihåg sommaren när du var 4 år. Då bråkade vi så fjädrarna rykte flera gånger per dag hela sommaren. Precis som jag gör med dem nu."
   "Bråkade vi?" sa sonen.
   "Jösses ja. Skällde och gapade, smällde i dörrar och tjurade. Jag blev lika pedagogisk och mogen som du, 4 år gammal, flera gånger om dagen. Vi bråkade som bara den."
   Sonen tittade upp från sin smörgås med ett förvånat uttryck. "Gjorde vi? Det kommer inte jag ihåg."

Så där har du det. Tack för det. Här lägger man sin själ i allt, sätter sitt eget förnuft på spel dagligen, rycker och sliter såväl fysiskt som känslomässigt i småbarn som mäter sig mot sin omgivning hela tiden, dag som natt. Sätter gränser för dem samtidigt som man får veta var ens egna går. Somnar gråtande och slutkörd framför TV:n på kvällarna.
   Och det man får veta när de når 10 år, är att de inte kommer att komma ihåg ett skvatt av det.
   Varför håller man på, kan man undra.
  

söndag 16 juni 2013

Det beror på hur man räknar

Jag brukar inte vara bitter. Eller jo, det brukar jag, vem försöker jag lura... Men jag brukar inte vara bitter på socialförsäkringssystemet i vårt avlånga land. Jag brukar inte ha så mycket med det att göra, som tur är för mig. Jag hör och ser på nyheter att de som är i händerna på systemet oftast har problem. All respekt för det.
   Och nu har jag hamnat i det också.  
   Det är inte gynnsamt att vara egenföretagare i Sverige. Kanske inte i resten av världen heller, men det är inte där vi är just nu.
   Både maken och jag är egenföretagare. För den som inte är det låter det kanske stort. Flärd och lyx. Lyxkryssning i Västinidien. För den som själv har eget, låter det hopplöst. Ekonomin i en familj med båda föräldrarna som egna... är ett gungfly. Lika lynnig som en älgko med ungar. Heaven and hell från en vecka till annan.
   För ett år sen var maken heltidsanställd på ett företag med en beräknad SGI som följd. Ok. Det är som det är. Nivån precis där den ska vara, allt i sin ordning. Sen slutade han där, startade eget och har efter det arbetad heltid (japp, han har haft tur) bortsett från de dagar han varit hemma med vård av barn. Och han tjänar mer nu än vad han gjorde som anställd.
   Och vips, som genom ett trollslag, sänkte Försäkringskassans hans SGI med ca 9000/månad.
   Självklart sätter jag mig in i hur de räknat. Och man kan aldrig säga att de räknat fel. De har sin beräkningsmodell. Men den är ganska långt från verklighetsförankrad.

Jag är skitförbannad. Men jag inser också att jag kan tjata mig både blind och flintskallig med dem. Det förändrar ingenting. Deras beräkningsmodell är deras beräkningsmodell. Jag får bara sortera in även detta under rubriken "Skäl till att inte driva eget". Listan på de punkterna är ganska lång. På motsatta sidan "Skäl att driva eget" står egentligen bara en punkt: frihet.
   Det är en ganska dyrköpt frihet.

lördag 15 juni 2013

Vi får hoppas på pappaledigheten

 
Jag frångår mina vanor och slänger in två inlägg i rad på temat jämställdhet. Jag är inte känd för att driva jämställdhetsfrågor eller att i sociala sammanhang förjämnan lägga upp allt ur ett genusperspektiv. Jag är färgad av den gamla mediabilden av feminism där tjejer minsann också kan byta till vinterdäck och tapetsera.
   Men det är ju såklart inte det det handlar om. Det handlar om att behandla alla runt sig med samma respekt som man själv skulle vilja bli bemött med. Man, kvinna, vit, svart (och alla andra färger också såklart). Alla är människor som försöker överleva i en värld av motvind, vad än motvinden består av för den enskilde.
   Så, på det fantastiska sociala mediet fejsbukk, hittade jag häromdagen följande bild. Vid en snabb blick kan det se ut som att den store Will Smith är den som sagt det. Om det är så eller inte vet jag inte och det är egentligen inte viktigt. Det viktiga är just det som sägs.
 
 
 



Så sant som det är sagt. Men då är det ju liksom redan för sent. Skadan är redan skedd. Jag minns den egna uppväxten. Fy sjutton. Och det knyter sig i min mage när jag ser på mina tre små tjejer och vet att de ska igenom det också.
   De hårt dömande blickarna från det motsatta könet. Man blev skrattad åt vare sig man var cool eller nörd. För byxorna man hade, frisyren, sättet man gick på. Det retsamma sättet. Mobbing eller taffligt försök till närmande? Inte vet jag. Kanske vet inte de heller. Men att det var fruktansvärt, det vet jag.
   När jag lämnar de små på dagis passerar vi en skola med klasserna 1-9 och på skolgården där ser man beteendet, precis nu som då, inget har hänt.

Jag tänker, hur kommer det sig? Lär vi oss ingenting?

Det sägs att den största influens och förebild man har här i livet är föräldern av samma kön. Alltså är det upp till alla pappor att göra något åt det här.
   Jag hoppas på pappaledigheten. När papporna spenderar tid, mycket tid, ensamma, med både små tjejer och små killar. Och lär känna dem ordentligt. Redan från början.
   Det kan inte vara en fråga om att bara uppfostra tjejerna till att tåla mer och tuffa till sig. Små killar måste få sin del av det hela också. Och det skulle nog ha större verkningsgrad snabbare dessutom.
   Då kanske vi slipper pinsamt fruktansvärda historier som den i USA där en stackars tjej som druckit för mycket släpas runt på fester och utsätts för den ena hemskheten efter den andra och efteråt verkar ingen ifrågasätta pojkarnas beteende, utan det är en fråga om att hon får skylla sig själv. Det är ju helt snett.
   Om pojkar hade haft förebilder i sina fäder och andra vuxna män runt omkring till att behandla alla människor runt sig med respekt och att inte utnyttja eller förlöjliga andra, hade det nog inte hänt. För då hade det inte varit ok.

Så alla ni pappalediga därute. Tänk på det. Lär era söner att behandla tjejer på sådant sätt att ni slipper torka era döttrars tårar. Tänk efter före.  

torsdag 13 juni 2013

De e mycke nu. Men jag får hjälp.

Oj. Dåligt uppdaterad här på Lyran nu. Det har ett och endast ett skäl: för mycket att göra. Det är skolavslutningar, studentuppvaktningar, jobb och allmänt arbete med 4 barn. De e mycke nu.

Förra veckan var jag på BVC på minsta barnets 2-månaderskontroll. Nytt är nu att inte bara barnet kollas upp, utan man får även som mamma en koll. Inte längd och vikt, men man får fylla i ett litet formulär om hur man mår. 10 strategiska frågor.
   I vanlig ordning skriver inte fru Sträng samhällets syn på alla rätt på såna där prov. Jag brukar skriva bra på prov, men här får jag inte godkänt.
   Det resulterade i besök hos MVC:s psykologer. Igen. Neverending story. Vet inte vilken terapeut och vilken skola i ordningen. Efter att ha provat kuratorer, psykolog, psykiatriker, KBT, gestaltterapi och lite annan smått och gott... börjar jag känna mig rutinerad. Skönt att hamna hos en tjej som närmst kan beskrivas tillhöra den mer klassiska freudianska skolningen. Redan efter en kvart pratade vi uppväxt och föräldrarnas relation. Pang på bara. Det kan väl vara ok. Men berätta inte saker för mig som jag redan räknat ut själv. Och framför allt, prata inte med mig som om jag vore tre år.
   Well. Det var första tillfället. Jag ska ha tålamod. Tålamod är en dygd. Jag är en dygdig flicka.
   Eller inte. Men det, det är en annan historia.

Inledningsvis konstaterade vi i samtalet att jag är 4-barnsmor och att det i sin natur innebär stress. Psykologen bekräftade med all tydlighet att 4-barnssituationen inte är att leka med. Det är intensivt av bara satan. Bara allt praktiskt: tvätten i en 6-personers familj, handla, förbereda och truga i mat, det eviga plockandet bland leksaker och allt annat. Bara all logistik, rätt person på rätt plats vid rätt klockslag, glöm inte extra kläder efter väder, blöjor, vems skor är det här osv...
   Psykologen och jag var rörande överens om att det är ett tajt läge. Intensivt, med bara tid för damage control, näst intill omöjligt att ha någon övergripande strategi. Agera på instinkt i situationen som den är, nåt annat har man inte.
   Toppenkanon. Men det var då det hände. Det var då hon ställde frågan. Den underliga, underliga frågan att få av en jämnårig tjej en bit in på 2000-talet. Bara att det fortfarande uttrycks på detta sätt, säger en del om hur långt vi inte kommit i samhället.
   "Din make, då? Hur är er relation? Hjälper han dig mycket hemma?"
   Låt oss smaka på det en gång till: "Hjälper han dig mycket hemma?" Som om hela projektet liksom är mitt och att han kommer in och hjälper mig då och då? Ungefär som man hjälper någon bekant med att flytta en soffa: jag hugger i här några minuter och hjälper dig med detta...
   Jag log och svarade: "Ja, jag får jättemycket hjälp hemma". Jag orkade inte dra igång en genusdiskussion där och då. För jag ser det inte så och det gör inte maken heller. I vår relation finns det en rad saker som ska göras, allt från att dra in pengar till att plocka med disk, hålla ordning på ekonomi och tvätt, klippas gräs och åka med barnen till sjukhuset när det hänt något. Allt måste bli gjort för att det ska funka. Ingen uppgift är mer värd än någon annan - skulle man skita i någon enda av dem skulle det braka ihop mer eller mindre snart. Vi ser till att det blir gjort. Kanske inte alltid så genomtänkt. Men det blir gjort. Ibland är jag slapp och orkar inte, ibland han. Men det blir gjort till slut.

Fler liknande kommentarer har jag mött sen barnen föddes. Om jag varit någonstans har jag ibland fått frågan: "Vem har barnen nu då när du är här? Passar maken dem?"
   Passar maken dem... Man är väl inte barnvakt åt sina egna barn. De skulle aldrig säga det när jag är med dem. Och också känslan av att maken inte är den självklare till att vara med barnen när inte jag är det, som om han kommer en bit ner på listan. Underligt.
   Det är svårt att få igenom jämställdhet när vi fortfarande uttrycker saken på det sättet. Utan att vara medvetna om det för det mesta tror jag. Vi har jobb kvar på den fronten. Allihop.

Men vad sjutton. Det arbetet lägger vi bara på toppen av allt det andra som ska fixas med. De e mycke nu.   

måndag 3 juni 2013

Skillnaderna mellan 20 och 40, del 1

  När man var 20 lekte livet. Young, free and independent. Care free. Like a bird. Typ. Änna. Något av ens största problem kunde vara att favorittröjan inte var ren när man skulle gå på lokal. Eller håret. Håret var viktigt. Själv var jag hårmodell på den tiden och har nog haft de flesta hårfärger och frisyrer som finns - och några ni aldrig sett dessutom.
   Men en annan kompis tyckte långt hår var viktigt. Normen var att det skulle vara så långt att det gick ner till bröstvårtorna. Så kunde funderingarna gå när man var tjugo. Och lät man bara håret växa ett par månader extra mellan klippningarna, så var man snart där.

Idag är man 40. Att ha samma mål är en strid. Håret växer inte så fort att det någonsin är möjligt att det hinner ikapp.

Det var väl det. Jag är inte bitter.

Till alla er som hittat hit från tveksamma källor

Jag har varit frånvarande från blogg - och det mesta i övrigt också kan den som känner mig väl iaktta - det senaste. Ändå har jag haft bra besöksstatistik. Underligt. Så brukar det inte hänga ihop. Jag såg då att flödet kommet från en viss källa.
   Jag vill hälsa till alla er som länkats hit till Lyran från sajten topblogstories.com. Jag är hemskt ledsen att göra er besviken. Jag vet att ni kommer från en sida som erbjuder lite mer... rajtantajtan... och så länkas ni hit med stora förhoppningar. Det närmaste sånt vi kommer här är ett gammalt inlägg om mjukporr i form av filmen Blå Lagunen. Inte så jävla sexish, men där var det. Jag beklagar att ni fick ta en sådan omväg, men hoppas att ni snart hittar rätt igen och kan fortsätta på uttrampad stig. Carry on.